2014 | 09 | 05.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI HIVATAL

 

 SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A „Ne légy áldozat!”TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0018 azonosítószámú projekt BEFEJEZÉSÉRŐL

 

Lezárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal közös projektje, amelynek anyagi hátterét a TÁMOP-5.6.1. C - 11/2-2011-0018 pályázaton elnyert 121 543 860 forint biztosította.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A projekt célja volt, hogy a bűncselekmények sértettjeinek, lehetséges áldozatainak, valamint az áldozatvédelem és áldozatsegítés területén dolgozó szakembereknek kívánt segíteni Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A program a biztonságérzet fokozását, az áldozattá válás megelőzését és a megye lakosságának ez irányú tájékozottsági szintjének növelését tűzte ki célul maga elé.

 

2013. január 1. - 2014. szeptember 30. közötti időszakban a projektnek köszönhetően számos tevékenység sikeresen valósult meg.12 helyszínen kerültek kialakításra Áldozatvédelmi és Áldozatsegítő Irodák a megyében, ahol a bűncselekmény áldozatai szakszerű, személyre szabott segítséget kaphattak, pszichológusok, szociális szakemberek, önkéntesek segítségével. Az áldozatok részére a következő tréningek, foglalkozások szerezése történt: reintegrációs foglalkozás, önvédelmi tanfolyam, önismereti tréning. 12 településen valósították meg azt a kísérleti tesztprogramnak köszönhetően állampolgár-barát rendőri jelenlét, áldozatvédelmi és bűnmegelőzési szolgáltatások fejlesztése; intenzív kapcsolattartás a lakossággal, empatikus rendőri jelenlét valósult meg.

A projekt az áldozatvédelem és áldozatsegítés területén dolgozó szakemberek részére is folyamatos képzéseket, programokat szervezett: kommunikációs tréning, „Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon” című e-learning képzés, interdiszciplinális szakmai konferenciák, műhelymunkák, esetmegbeszélések, tapasztalatcserék, szupervíziók. A különböző szakterületek munkatársainak közös felkészítése az áldozatvédelem, áldozatsegítés megismerése érdekében történt.

A népszerűsítés érdekében a szakmai konferenciák szervezése mellett, kisfilmek elkészítése, papír formátumú kiadványok, szóróanyagok, „Védd magad okosan” társasjáték elkészítése, 36 db 20 perces televízió műsor kéthetente, 20 televízió és rádió reklám, 32 újságcikk, 3 honlap folyamatos tájékoztatásával sikeresen megvalósult.

A projekt sikeres zárásaként kerül megrendezésre 2014. szeptember 26-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Bessenyei Nagytermében a zárókonferencia, mely a projektben elért eredmények ismertetésére kerül sor.

A projekt keretében 280 fő szakember vesz részt képzéseken, 456 fő szolgáltatást vesz igénybe, 4653 fő felvilágosító, tájékoztató rendezvényen vesz részt, mely programoktól a lakossági tájékozottsági szintjének, elégedettségének, biztonságérzetének 12,53%-os növekedés történt.

A projektről részletesen a www.aldozatszabolcs.hu honlapon tájékozódhat.